We doen bij Vitamientje.nl ons uiterste best om producten van goeie kwaliteit te zoeken en te verkopen. We zouden het jammer vinden als producten te snel bederven doordat ze verkeerd bewaard worden. We merken dat veel klanten vaak niet weten hoe ze een product het beste kunnen bewaren. Daarom geven we u graag wat adviezen:
- Warmte doet een product rijpen, als een product dus gerijpt moet worden kunt u het buiten de koelkast bewaren. Maar meestal zijn de producten al rijp en is het dus beter om ze in de koelkast te bewaren omdat ze anders te snel doorrijpen.
- Tere producten zoals aardbeien en ander zomerfruit altijd in de koelkast bewaren, haal ze uit het bakje er leg ze op een bordje in de koelkast zodat ze niet allemaal op elkaar liggen te drukken waardoor één verkeerde aardbei soms de hele doos doet bederven.
- Bananen zijn warmte gewend, bewaar ze dus niet in de koelkast anders worden ze heel snel grauw en bruin op de schil. Bewaar ze ook niet te warm omdat ze anders extra snel stippen krijgen. Ook een tip is om een stukje huishoudfolie om de kam te wikkelen, hierdoor rijpen de bananen minder snel.
- Veel groenten zullen langer meegaan wanneer u ze in de koelkast bewaard, anders verliezen ze namelijk hun vocht en worden daardoor slap.
- Leg aubergine, komkommer en paprika buiten de koelkast, maar niet op de fruitschaal en niet bij de tomaten. Ze zijn gevoelig voor ethyleen, een gas dat bananen, peren, appels en tomaten uitscheiden. Ze krijgen daardoor plekken en gaan bitterder smaken. Bewaar ze bijvoorbeeld in een kelder of voorraadkast of, als je die niet hebt, in een keukenkastje of op de aanrecht uit de zon.
- Eet tomaten alleen als ze rijp zijn. In onrijpe tomaten zit de gifstof tomatine, die schadelijk voor je kan zijn. Bewaar tomaten buiten de koelkast, op een droge koele plek. In de koelkast drogen tomaten uit en wordt de smaak aangetast
- Radijs kunt u het beste ondergedompeld in een kopje water en zonder blad in de koelkast bewaren. Als u het blad eraan laat zitten wordt de radijs zacht en sponsig. Alle voedingsstoffen trekken uit het knolletje en gaan naar het blad.
Bewaar winterpeen(met zand) ui & aardappel op een donkere, koele en droge plaats. Bijvoorbeeld een kelder of voorraadkast of, als je die niet hebt, in een keukenkastje of op de aanrecht uit de zon. Een ui neemt namelijk snel vocht op en gaat dan rotten. Ui kan ook snel smaakjes overnemen, leg ze dus niet naast knoflook. Gewassen winterpeen wel in de koelkast bewaren.
Weet u van een product niet hoe u het het beste kunt bewaren? Of twijfelt u?
Vraag het ons op de
markt of stuur ons een
berichtje, Wij denken graag met u mee!