Laat je gezondheid groeien als kool.
Hallo beste volgers……………….,
Deze week deel ik graag de gezondheid bevorderende eigenschappen van bloemkool met jullie.
Daarnaast wil ik jullie met dit artikel inspireren om deze groente minstens 1x per week op het menu
te zetten. Bloemkool is nl. een echte krachtpatser voor je immuunsysteem, het is een SUPERFOOD!!
Vroeger dachten we dat we bloemkool heel lang moesten koken. We gingen ervan uit dat de giftige
stoffen door een lange bereidingstijd werden afgebroken, zodat we daarna de groente veilig konden
eten. Tegenwoordig weten we dat juist de gezonde voedingsstoffen verloren gaan door een lange
kooktijd. Het behoud van vitamines en mineralen realiseren we door de bloemkool rauw te eten,
beetgaar te koken, te stomen of te roerbakken.
Een ander bijkomend voordeel is dat korte bereidingstijd ervoor zorgt dat de “bloemkoollucht”
niet zo blijft hangen. Ik zal je eerlijk bekennen dat ik toentertijd het eten van bloemkool wel eens
heb uitgesteld als ik wist dat we die avond visite kregen, of me verontschuldigde voor de “stank”
als er onverwachts toch bezoek kwam .
Bloemkool is een kruisbloemige net als broccoli en spruiten. De bloemkool is er in vele soorten en
maten, waarvan de witte de meest bekende is. Zo is er ook een groene, paarse en jawel zelfs een
oranje variant. De Romanesco oftewel de knoopjes of torentjes bloemkool is zachter van smaak
dan de andere soorten. Oorspronkelijk komt de bloemkool uit Azië en is via Turkije en Italië naar
Nederland gekomen. De bloemkool groeit als kool op Nederlandse (lees Noord-Europese) bodem,
zowel in de volle grond als ook in de kas en is daarom het gehele jaar verkrijgbaar.
Enkele bereidingstips:
* kook bloemkool kort in weinig water en vang het kookvocht op, voeg er Herbamare aan toe en je
hebt een heerlijke (drink)bouillon. Wist je dat de stronk en de bladeren het gezondste zijn ?
* rasp de bloemkool, perfect voor nasi of rijst/curryschotel
* eet de roosjes rauw met een gezonde dip – roerbak de roosjes met allerhande kruiden
* gebruik het als (stamppot) puree (met geraspte -lactosevrije- kaas en Herbamare)
Bloemkool zit boordevol vitamine C en heeft een ontstekingsremmende werking, doordat de stof
Sulforafaan i.c.m. de vezels zorgen voor een goede spijsvertering. Ook is de groente goed voor hart
en bloedvaten. NB: bij een traag werkende schildklier is de kool kort bereiden beter dan rauw eten.
Laat voeding je medicijn zijn, zorg goed voor jezelf!!
Mocht je om welke reden dan ook niet in de gelegenheid zijn om je vitaminen zelf in huis te halen…
Bezorging van vers fruit en groente en nog zoveel meer is ook mogelijk. De markt- en bezorgdagen
vind je terug hier op de website bij Markten en in onze Webshop
Tot de volgende keer, ik zie je graag.
Lieve vitale groeten,
Karin van den Oever
Coach en Trainer
Leefstijl en Vitaliteit
Tasveld 10
8271 RW IJsselmuiden
M 06- 46 11 14 07
E karin@puretobeyou.nl
W puretobeyou.nl