Contact Opnemen

Kaki

Prijs:0.00EUR
  • Kaki van buiten & binnen
    Kaki van buiten & binnen
  • Lekker, maar ook heel gezond!
    Lekker, maar ook heel gezond!
  • Kaki aan de boom
    Kaki aan de boom

 

Kaki lijkt op een vierkante tomaat. Ze groeien aan 15 meter hoge bomen.

De naam komt van het dal in Israël waar men deze vruchten kweekt.

'Sharon Fruit' is een merknaam en Kaki de vruchtensoort waartoe hij behoort.

Kaki is dus net zo’n verzamelnaam als appel of peer.

Je kunt de vrucht eventueel schillen, maar ook zo uit het vuistje eten.

De smaak is erg zoet en heeft iets weg van abrikozen of mango.

 

Kaki is een vruchtenfamilie die zijn oorsprong kent in China.

Daar wordt het fruit al eeuwenlang geroemd om zijn geneeskrachtige eigenschappen.

Er wordt van gezegd dat het, gekookt, diarreeklachten remt en gedroogd kan helpen bij problemen met de luchtwegen of een droge hoest.

Het sap wordt zelfs gebruikt tegen hoge bloeddruk.

De oude Grieken noemden de vrucht het ‘fruit van de goden’.

 

Hoe gezond is Kaki?

Kaki is een bron van vezels. In één Kaki zitten net zoveel vezels als in drie sneetjes volkorenbrood.

Een snee brood bevat namelijk gemiddeld twee gram vezels, terwijl een Kaki al zes gram heeft.

 

Een hongerig gevoel? Neem een Kaki! Door de vezels in de Kaki duurt het langer voordat je weer trek krijgt.

 

Kaki is ook rijk aan provitamine A, met name in de vorm van onderstaande carotenoïden:

 

  • bètacaroteen, een antioxidant. Antioxidanten beschermen het lichaam (lees: je dna) tegen zogenaamde 'vrije radicalen' en andere schadelijke stoffen. Ook vitamine C en E zijn bekende antioxidanten.
  • Beta-cryptoxanthine lijkt veel op bètacaroteen. Kaki en Papaja bevatten grote hoeveelheden van deze stof. Er wordt veel onderzoek gedaan naar bèta-cryptoxanthine omdat men gelooft dat deze carotenoïde van alle carotenen de beste bescherming biedt ter voorkoming van (long)kanker.
  • Lycopeen, een rode kleurstof, is in grote doses terug te vinden in Watermeloen en Tomaten. Men vermoedt dat lycopeen het lichaam beschermt tegen vrije radicalen in vethoudend weefsel, zoals de prostaat.
  • Luteïne is een gele kleurstof die ook in Tomaten en Spinazie zit. Als voedingssupplement wordt het gebruikt om het risico op de oogaandoening macula-degeneratie te verlagen.
  • Ook zeaxanthine (oftewel citranaxanthine) heft een positief effect op de bescherming tegen oogaandoeningen, in dit geval staar.

 

Wat is Provitamine A?

 

Provitamines zijn stoffen die het lichaam zelf kan omzetten in vitamines. een van de belangrijkste provitamine is bèta-caroteen. Deze stof kan worden omgezet in vitamine A, en wordt dus provitamine A genoemd. 
Je lichaam zet niet meer beta-caroteen om in vitamine A dan het nodig heeft. Vitamine A zorgt voor een goede weerstand en is belangrijk voor het gezichtsvermogen, maar ook voor gezonde botten, tanden, huid en haar en voor de groei.
 

Waar let ik op bij het kopen van Kaki?

De Kaki is rijp als de schil oranjerood is. Hij mag ook wat overrijp zijn, dan ziet hij er glazig uit.

 

Hoe bewaar ik Kaki?

Je kunt de rijpe Kaki tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Onrijpe vruchten rijpen goed na bij kamertemperatuur.

 

Wat kan ik met Kaki?

  • gratineren met geitenkaas

  • in een vruchtensalade met kiwi

  • in een salade met noten en kaas

  • als voorgerecht met parmaham

  • onrijp in chutneys en compote

  • in plakjes bij kipgerechten

  • als puree (ook voor baby’s en kinderen)

  • zo uit de hand als tussendoortje

  • in talloze desserts (ook in combinatie met andere fruit)

 

Waar let ik op bij het schoonmaken en bereiden van Kaki?

Was de Kaki, eet hem als een appel of halveer de vrucht en lepel hem uit.

Kaki kan dus prima met schil gegeten worden, ook daarin zitten namelijk veel Vitamines.

 

Meer uitleg en voorbeelden:

Kijk ook eens op deze engelstalige blog met heel veel informatie over Kaki

 

www.sharonfruits.blogspot.nl