Wat kunnen wij voor u betekenen? Bestelling plaatsen?
nieuwsbrief
Welk fruit vind jij het lekkerst?
Mandarijn
Banaan
Aardbei
Appel
Sinaasappel
Druif
Kiwi

Fruit eten maakt je optimistisch!

Mensen die veel groenten en fruit eten, zijn vaak optimistischer over de toekomst.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Harvard universiteit.

Wetenschappers ontdekten dat optimisten een hoger carotenoïdegehalte in hun bloed hebben, een stof die we uit planten halen.

Een veelvoorkomende carotenoïde is bètacaroteen, een kleurstof die in hoge mate aanwezig is in oranje groenten en fruit en in groene bladgroenten.

Eerdere studies toonden al aan dat een hoog antioxidantengehalte,

waar carotenoïden een vorm van zijn, kan wijzen op een goede gezondheid.

Antioxidanten gaan namelijk de productie van vrije radicalen tegen, die cellen kunnen beschadigen en kunnen leiden tot ziektes.

'Maar nu blijkt ook dat optimisten een hoger gehalte van carotenoïde in hun bloed hebben, bijvoorbeeld het

belangrijke bètacaroteen', zegt onderzoeksleidster Julia Boehm van de Harvard School of Public Health.

 

Optimisme

Tot die conclusie kwam het team na een onderzoek bij bijna 1.000 Amerikaanse mannen en vrouwen tussen 25 en 74 jaar oud.

In hun bloed werd gezocht naar de concentraties van negen verschillende antioxidanten, inclusief

carotenoïden zoals bètacaroteen en vitamine E. Daarnaast vulden de proefpersonen ook een vragenlijst in hun over hun attitudes ten opzichte van het leven. Op die manier werd hun graad van optimisme bepaald.

En wat bleek? Optimisten mensen hadden tot 13 procent hogere carotenoïdegehaltes in

hun bloed dan minder optimistische mensen. De wetenschappers geloven dat een hogere

consumptie van groenten en fruit bij optimisten minstens deels verantwoordelijk is voor dat resultaat.

 

Het team stelde ook vast dat mensen die twee of minder porties fruit en groenten per dag

aten duidelijk minder optimistisch waren dan de proefpersonen die er dagelijks drie of

meer opnamen. 'De relatie tussen optimisme en een hoger carotenoïdegehalte kan deels

verklaard worden door het feit dat optimisten de neiging hebben om gezondere

gewoontes aan te nemen, zoals groenten en fruit eten of niet roken. Maar dat is slechts

een gedeeltelijke verklaring', denken de wetenschappers.

 

                               

 Stressniveau

  De resultaten komen alleszins overeen met eerder onderzoek.

  Vorig jaar ontdekten wetenschappers van de Warwick University nog dat

  mensen die dagelijks zeven porties groenten en fruit eten het gelukkigst zijn.

  Hoewel het niet helemaal duidelijk is hoe groenten en fruit ons psychologisch

  welzijn kunnen bevorderen, wordt dat voordeel vooral toegeschreven aan de

  antioxidanten die ze bevatten.  

  Van die stof wordt namelijk gedacht dat ze het stressniveau vermindert.

U bevindt zich hier: Nieuws » Fruit eten maakt je optimistisch!