Wat kunnen wij voor u betekenen? Bestelling plaatsen?
nieuwsbrief
Welk fruit vind jij het lekkerst?
Mandarijn
Banaan
Aardbei
Appel
Sinaasappel
Druif
Kiwi

Meiknol

Producten » Groenten

  • Gekleurde Meiknol
    Gekleurde Meiknol
  • 3 Meiknollen
    3 Meiknollen
  • Meiknol met wortel
    Meiknol met wortel
Geef uw waardering!
(40 Stemmen)

Knolraap / Meiraap / Meiknolletjes / Knol / Raap of Brassica Rapa

is een oude groente die in Nederland alleen nog in de biologische landbouw geteeld wordt.

In België en Frankrijk is dit product veel meer ingeburgerd en dus heel gewoon.

Men maakt hem bijvoorbeeld smakelijk door te karameliseren met suiker en boter. 

Ook wordt hij veel geroosterd of gestoomd en opgedient met een klontje boter.

 

Meiknollen kunnen ook vers worden gegeten of in salades gebruikt worden.

 

De naam knolraap moeten niet verward worden met koolraap.

Sommige rassen van meiknollen kunnen uitgroeien tot een gewicht van ruim 1 kilo.

 

"Vroeger"

In De Streek in Noord-Holland werd vroeger veel Meiknol geteeld voor de export naar Groot-Brittannië.

De naam "Meiknol" duidt op het feit dat de meiknol alleen in het voorjaar geteeld wordt, omdat de plant niet winterhard is.

De stoppelknol is ook een meiknol, die vroeger veel na de graanoogst gezaaid werd en aan het vee wordt gevoerd.

Bij stoppelknollen zijn er rassen met en zonder knol. 

Voor de wat oudere mensen zal de meiknol dus ook niet onbekend zijn.

 

Andere mogelijkheden

Meiknollen zijn pittig, sappig en fris.

Verrijk je lunchsnee met dunne raapplakjes of rasp een knolletje voor een salade met tuinkers, buffelmozzarella en citroendressing.

Van de jonge voorjaarsknolletjes hoef je alleen een plakje van de onder- en bovenkant te snijden, oudere knolletjes hebben een taaier jasje en kun je beter even schillen.

Meiknollen kun je ook prima stoven, grillen, roosteren en roerbakken waarbij de scherpe, pittige smaak zachter wordt.

 

De meiknollen zijn ook niet weg te denken uit de klassieke Franse stoofschotel navarin printanier.

Overigens bestaan er tal van soorten waarbij namen als platte mei en roodkop-raapje veelal iets zeggen over het uiterlijk.

En wat we vooral niet moeten vergeten is dat het malse, jonge blad van de meiknol ook heerlijk is, je kent het vast wel, want de blaadjes heten raapsteeltjes!

Wat zit erin? (per 100 gram)
Kcal 142 kj
Vitamine C 25 mg
Calcium 30 mg
IJzer 0,04 mg
Koolhydraten 8 gram
Eiwit 1 gram
Vitamine B1 0,03 mg
Vitamine B2 0,03 mg
 

Meer informatie:

Gestoofde Meiknolletjes
Risotto met meiknol en groene pesto
 
 

Tips / opmerkingen? Vul hieronder in!

Vitamientje

IJsselmuiden

21-12-2011 15:36

Bedankt voor het recept en we zullen het uitproberen! Altijd goed om positieve reacties te ontvangen van klanten voor klanten...........
J. Pasterkamp

Urk

21-12-2011 15:27

De meiknol heb ik geschild als een aardappel en vervolgens ook op dezelfde manier klaargemaakt. Gewoon een beetje water in de pan met wat zout en ± 20 minuten laten koken.
Toen de meiknol gaar was heb ik ze uit de pan gehaald en gepureerd met de stamper, onder toevoeging van een flinke “klodder” crème fraise en een klontje roomboter. Verder heb ik de smeuïge substantie op smaak gebracht met wat zeezout, versgemalen peper en wat nootmuskaat. En het resultaat was verrukkelijk!

De smaak doet een beetje denken aan gewone knolletjes, oftewel koolraap. Echter door de crème fraise en de roomboter wordt het een heerlijke romige substantie, die het tijdens de kerstdagen heel goed zal doen als extraatje op de tafel. Ik zal het lauwwarm opdienen op amuselepels met wat groene sprietjes.
*
*
*
*
Niet leesbaar? Klik hier voor ander woord.
*

U bevindt zich hier: Producten » Groenten » Meiknol